Separatutstillingen  ”Landskapskonstruksjoner 2”

           

Pressemelding 

Galleri LNM

Separatutstillingen  ”Landskapskonstruksjoner 2”

 

Akryl på Polycarbonat

10. Januar – 3. Februar 2013

 

Esther Maria Bjørneboe er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustri skole. Hun har mottatt en rekke stipend og er innkjøpt av flere kommuner og fylkeskommuner, private samlinger og bedriftssamlinger. Hun har hatt oppdrag for NRK tv og har tegnet for bla. Dagens Næringsliv, Dagbladet, Aftenposten og Klassekampen.

Esther Maria Bjørneboe har alltid vært målrettet i sin utforsking av maleriet.
I serien Landskapskonstruksjoner 2 har Bjørneboe funnet nye måter å utfordre seg selv. Det formale har alltid vært viktig, men i hennes nye serie  har bildene fått en mer narrativ og konkret horisont. Det er det ikke slik at den ikke har eksistert i tidligere verk, men nå har den fått en mer meningsbærende funksjon
.
For en kunstner er det vanskelig å unngå det forventede når man skal fremstille landskapsmaleri. Bjørneboe tar for seg maleriske spørsmål som har vært problematisert i århundrer, men ønsker ikke å hvile på predefinerte forløp, snarere hele tiden se etter muligheter for å sette "kiler" for denne utviklingen. Disse oppbruddene av de gjenkjennelige billedmessige løsningene fremkaller en strenghet som kan minne om kubistenes utrykk.
Dette uttrykket myknes hos henne opp gjennom bruk av organiske former. Bjørneboe er opptatt av hvordan lesningen av maleriet endrer seg fra abstraksjon til natur og viseversa.

Konstruksjon betyr å utforme og å skape. I Landskapskonstruksjoner 2 bruker kunstneren en unik teknikk ved å male med akryl på plexiglass. Den romlige effekten i verkene må  derfor være nøye planlagt og krever disiplin. Dette fordi den er i stadig endring, de ytterste strøkene blir de første strøkene, omvendt av klassisk maleri. Det er umulig å dekke over det som allerede er gjort og dette setter premissene for hvordan formene blir.
Fargepaletten er rik og  kan minne om klassiske nederlandske sjangermaleri. Hos Bjørneboe er fargefeltene strengt adskilte og utgjør slik små autonome områder.
Materialiteten i pleksiglasset gjør at bildene endrer seg og den virker som en ferniss som løfter fargene og gir dem dybde.

Esther Maria Bjørneboe gir oss i denne utstillingen en kraftfull og fargerik fremstilling av den indre og ytre verden.

 

Av Kari Ane Golf, LNM